Wat zijn radio frequenties?

Radio Frequenties (RF) zijn elektromagnetische velden, welke een bepaalde oscillerende snelheid hebben, en wordt gebruikt voor vele draadloze technieken zoals GSM, UMTS, LTE (zoals 1G t/m 5G), DECT, Wi-Fi, WiMax, en meer.

De oscillaties worden aangegeven in Hertz; de hoeveelheid perioden/gebeurtenissen in een seconde. Zoals je brein met alpha golven tussen de 8 en 12 Hertz communiceert, communiceren Access Points (voor Wi-Fi) op 2,4 Gigahertz of 5 Gigahertz (2.400.000.000 Hertz en 5.000.000.000 Hertz, 200.000.000× en 416.000.000× meer signalen per seconde respectievelijk).

De draadloze technieken begonnen sinds 1981 mainstream te worden door middel van de Nordic Mobile Telephone, en door de jaren heen zijn er alleen maar meer technieken geïntroduceerd. Zo zijn er al meer dan 7 miljard mobieltjes in gebruik op aarde, en 5G staat ook om de hoek om omarmd te worden.

Door de jaren heen zijn er ook ontzettend veel studies gedaan naar de effecten van elektrische velden, magnetische velden, maar ook van RF. De meest prominente studie is de National Toxicology Program (NTP) Cell Phone Cancer Study, waarin wordt aangegeven dat er duidelijk bewijs is dat RF kankers kan veroorzaken in ratten.

Het probleem is echter dat de veiligheidsvoorschriften omtrent RF erg slecht zijn, en de mensen die zelf de veiligheidsvoorschriften hebben opgezet, zitten zelf in de wireless industrie. Zelfs in de veiligheidsvoorschriften van je mobieltje wordt aangegeven dat je je telefoon nooit op je moet dragen, en dat er altijd minimaal 5mm afstand moet zijn (bij oude telefoons was dit nog 15mm!); een veiligheidsvoorschrift wat ontoereikend is en niet haalbaar.

De kans is heel groot dat als je dit leest, dat je je mobieltje in je zak hebt zitten, of anders binnen handbereik.