Alle leven op aarde leeft op een dag/nacht ritme, genaamd Circadiaans Ritme. Het circadiaans ritme is enorm belangrijk voor ons. Dit bepaald wanneer we willen slapen, wakker worden, eten, actief worden, voortplanten, ga zo maar door. Ochtendlicht (voornamelijk natuurlijk blauw licht) zorgt er bijvoorbeeld voor dat je cortisol aan maakt, zodat je de dag goed kan beginnen en lekker wakker wordt.

Kunstmatige straling zorgt ook voor het ontregelen van je circadiaans ritme. Kunstmatig licht in je huis is óók kunstmatige straling. Het onnatuurlijke licht verstoort je circadiaans ritme, met ernstige gevolgen.

Wanneer het buiten donker is, en in huis ook donker hoort te zijn, maakt je lichaam melatonine aan. Melatonine is een erg belangrijk hormoon, die onder andere erg veel cellulaire reparatie capaciteiten heeft. Hiermee slaap je dieper, droom je meer, en herstelt je lichaam van de stressoren die je de afgelopen dag hebt gehad.

Kunstmatig licht in de avond zorgt voor cortisol stijging, en remt aanmaak van melatonine. Cortisol is een stress-hormoon. In specifieke context is het een belangrijk hormoon, maar je moet hier niet teveel van hebben. Aanmaak van cortisol in de avond is desastreus voor je gezondheid.

Het remmen van melatonine zorgt er dus voor dat je minder, of zelfs niet, moe bent. Je slaap is minder diep, en je herstelt niet van de stressoren van de afgelopen dag. Wat denk je wat er gebeurd wanneer je dit jaar in, jaar uit doet? Je lichaam is hier niet blij mee.

Sinds kort heeft het wereldgezondheidsorganisatie standaarden bepaald voor kinderen. Er wordt eigenlijk gemeld dat voor kinderen onder de 1 jaar géén blootstelling tot gadgets mag hebben. Vanaf 4 jaar is dit maximaal 1 uur.